Nieuws & Opinie

17-12-2018. Westfriese boeren verzorgden in de Bronstijd samen weloverwogen de inrichting van het landschap
Meer lezen ›

19-10-2018. Toekenning SIM-subsidies archeologie 2018
Meer lezen ›

08-10-2018. Versterking Houtribdijk: hightecharcheologie op de bodem van het Markermeer
Meer lezen ›

Renée Magendans

Renée, Magendans
ADC Heritage
Telefoon 033 299 8181

Renée Magendans (1949) studeerde Pre- en Protohistorie, Middeleeuwse en Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1981 werd zij de eerste gemeentelijk archeologe van Breda, waarna ze in 1982 de overstap naar Den Haag maakte om ook daar deze nieuwe dienst vorm te gaan geven. Als gemeentelijk archeologe deed ze ruime ervaring op in het initiëren en implementeren van het gemeentelijk archeologisch beleid. Zo werd op haar initiatief eind jaren 80 de Gemeentelijke Monumentenverordening aangepast om 'Archeologisch Belangrijke Plaatsen' in de gemeente Den Haag aan te kunnen wijzen. Ook het aansturen van archeologisch (voor)onderzoek behoorde tot haar dagelijks werk. Veel aandacht werd daarbij besteed aan de presentatie van onderzoeksresultaten aan een breed publiek. 

Van 1995 tot 2006 was zij directeur van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Middels een ingrijpende verbouwing en herinrichting profileerde zij het museum nadrukkelijker als een publieksgerichte instelling. Het Rijksmuseum van Oudheden werd in 2003 door The European Museum Forum met een ' special commendation' genoemd bij de beste Europese musea van dat jaar.

Renée Magendans is tevens een ervaren bestuurder en was o.a. voorzitter van de Raad van Toezicht Museum Groep Leiden, vice-voorzitter van de Stichting voor de Nederlandse Archeologie, voorzitter van het Convent van Gemeentelijke Archeologen, lid van de commissie ASMAL (Architectuur, Stedenbouw, Monumenten, Archeologie en Landschap) van de Raad voor Cultuur, en (duo-) voorzitter van de Stichting Archeologie en Publiek. Momenteel is zij lid van de Raad van Toezicht van het Maritiem Museum Rotterdam en lid van de Adviescommissie Cultuurhistorie Leiden.
Sinds 2007 is zij als algemeen directeur ADC Heritage BV
.