Nieuws & Opinie

17-12-2018. Westfriese boeren verzorgden in de Bronstijd samen weloverwogen de inrichting van het landschap
Meer lezen ›

19-10-2018. Toekenning SIM-subsidies archeologie 2018
Meer lezen ›

08-10-2018. Versterking Houtribdijk: hightecharcheologie op de bodem van het Markermeer
Meer lezen ›

Henk van der Velde

Henk van der, Velde
Management
Telefoon 06-2252 2164

Mijn rol binnen het managementteam is de borging van kwaliteit en wetenschap binnen ADC ArcheoProjecten. Ik adviseer en begeleid archeologen die bezig zijn met het schrijven van rapporten, wetenschappelijke artikelen of promotieonderzoek. Daarnaast ben ik vaak buiten het ADC te vinden op congressen, workshops en geef ik lezingen.

Ik heb archeologie en geschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit. Hoewel ik me daar voornamelijk met Romeins provinciale archeologie heb beziggehouden, heb ik me na mijn studie ontwikkeld als alround archeoloog. De archeologie van het cultuurlandschap, bestudeerd vanuit een interdisciplinaire invalshoek biedt een prachtige manier om archeologische resultaten in een verhaal te vertalen. De samenwerking met andere disciplines zoals paleo-ecologen en historisch-geografen biedt onverwachte perspectieven die het vak zo bijzonder maken. Ik heb dit tot uitdrukking gebracht in een promotieonderzoek naar de langetermijngeschiedenis van het Oost-Nederlandse cultuurlandschap dat ik in 2011 verdedigd heb.

Behalve mijn wetenschappelijke taken bij het ADC ben ik directeur van de ADC RoelBrandt stichting. Deze stichting zet zich om een brug te slaan tussen (archeologisch) erfgoed uit de praktijk van alle dag, de wetenschappelijke studie daarvan en de maatschappij. Ik ben secretaris van de Nederlandse Vereniging van Archeologische Opgravingsbedrijven (NVAO) en lid van de beroepenveldcommissie van de archeologische HBO-opleiding Saxion in Deventer.

Bekijk enkele van Henk van der Velde's publicaties op Academia.