Nieuws & Opinie

17-12-2018. Westfriese boeren verzorgden in de Bronstijd samen weloverwogen de inrichting van het landschap
Meer lezen ›

19-10-2018. Toekenning SIM-subsidies archeologie 2018
Meer lezen ›

08-10-2018. Versterking Houtribdijk: hightecharcheologie op de bodem van het Markermeer
Meer lezen ›

ADC en wetenschap

Bij ADC staat de archeologie altijd voorop; niet alleen het opgraven, ook het verzamelen, distribueren en delen van kennis. Sinds 1998 heeft ADC duizenden projecten uitgevoerd.

Onze medewerkers waren betrokken bij de grootste projecten van het afgelopen decennium en deden daarbij veel kennis op. En ook uit kleiner onderzoek in de regio komt veel nieuwe kennis voort.

Voor opgraven is niet alleen techniek maar ook kennis noodzakelijk

Het ADC koestert die kennis, en deelt die natuurlijk. We publiceren die kennis in rapportages voor het wetenschappelijk veld.

ADC werkt samen met alle Nederlandse universiteiten en met de Universiteit van Gent.

We streven ernaar om met behulp van het onderzoek een brug te slaan tussen wetenschap en maatschappij.

Onze professionals

Bij het ADC werken circa 80 professionals en specialisten met liefde voor het vak. Het ADC biedt uitdagend werk aan een mooie mix van ervaren medewerkers en jonge talentvolle archeologen.

De expertise en ervaring van onze wetenschappelijk professionals staan garant voor vakkundig en gedegen onderzoek. En de kennis die wordt vergaard delen we; zo draagt het ADC bij aan wetenschap en maatschappij.

Onderzoekers van het ADC hebben veelal een eigen specialisme. Verschillende medewerkers zijn de afgelopen jaren gepromoveerd. Andere medewerkers zijn bezig met een promotieonderzoek. Onderzoek van eigen medewerkers wordt gestimuleerd. En medewerkers krijgen de kans zich verder te ontwikkelen; ze presenteren regelmatig hun onderzoek en publiceren er over.

Kennis delen

Met meer dan 60 academisch opgeleide specialisten is er in onze organisatie veel kennis over onderzoeksresultaten. Vanzelfsprekend wordt die kennis gedeeld; in hoogwaardige rapportages, in publicaties en presentaties.

Alle onderzoeksresultaten van het ADC zijn gepubliceerd en digitaal ontsloten. Zo kunnen wetenschappers gebruik maken van de basisdata. En zo slaat het ADC een brug tussen wetenschap en maatschappij.

De belangrijkste publicaties zijn de monografieën. De zeventien ADC-monografieën bieden ook wetenschappelijke discussies over de resultaten. Onze professionals delen daarnaast hun kennis door presentaties te verzorgen en artikelen te schrijven.

Het delen en bevorderen van kennis is ook een belangrijke doelstelling van de Roel Brandt Stichting die door ADC wordt gesteund.