Nieuws & Opinie

17-12-2018. Westfriese boeren verzorgden in de Bronstijd samen weloverwogen de inrichting van het landschap
Meer lezen ›

19-10-2018. Toekenning SIM-subsidies archeologie 2018
Meer lezen ›

08-10-2018. Versterking Houtribdijk: hightecharcheologie op de bodem van het Markermeer
Meer lezen ›

Team Romeinen

Het team Romeinen bestaat uit enthousiaste, veelzijdige en ervaren medewerkers die op meerdere manieren ingezet kunnen worden. Of het nu specifieke kennis van de Romeinse tijd of methoden betreft, zoals het werken met de Robotic Total Station, fotogrammetrie of metaaldetector, of specialistische kennis van een bepaalde vondstcategorie; het team Romeinen heeft alles in huis. Door de hechte samenwerking binnen het team Romeinen kunnen opgravingen op efficiënte wijze worden gerealiseerd en kan snel een rapport geleverd worden.

Het team wordt geleid door twee senior archeologen die de projecten onderling verdelen naar hun expertise. Eén senior archeoloog is  gespecialiseerd in grafveldonderzoek in het Rivierengebied (Zaltbommel, IJsselstein, Zoelen, Valburg), de ander in nederzettingsonderzoek op de zuidelijke dekzandgronden (Boxmeer, Oosterhout, Veldhoven, Veghel, Hilvarenbeek). Op dit moment worden er projecten uitgevoerd in heel Nederland en ook in België, zowel opgravingen als uitwerking.

De teams worden aangevoerd door medior archeologen, veelal opgeleid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze beschikken over grondige kennis van de late IJzertijd en Romeinse tijd van de Lage Landen, en over diverse specialisaties waaronder aardewerk, glazen armbanden, metaalvondsten. Ook hebben deze archeologen ervaring in terpenonderzoek en met GIS-technieken in het veld.

De medior archeologen worden bijgestaan door senior veldtechnici en junior archeologen. Zij bedienen de meetkundige apparatuur tijdens de opgraving, hebben zeer veel ervaring in het herkennen en interpreteren van grondsporen en zorgen voor een perfecte verwerking van de spoor- en vondstgegevens in databases. Daarmee kunnen continu spooroverzichten en thematische kaarten gemaakt worden; onmisbaar wanneer er beslissingen moeten worden genomen. Zo kunnen de beschikbare middelen optimaal en op efficiënte wijze worden ingezet. Het team zou niet compleet zijn zonder de Romeins aardewerkspecialisten. Met hun bijdrage kunnen vindplaats of sporen soms al tijdens opgraving worden gedateerd en in een breder kader worden geplaatst. 

Onze teamleden hebben vele vakinhoudelijke contacten bij bedrijven, universiteiten, musea, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en gemeenten. Bezoek aan congressen in binnen- en buitenland draagt bij aan de vakinhoudelijke kennis.