Romeinse goot komt terug naar Beuningen

Romeinse goot komt terug naar Beuningen

BEUNINGEN - De Romeinse afwateringsgoot die in 2008 in Ewijk is gevonden, keert terug naar de gemeente Beuningen. Het is de bedoeling dat de bijzondere resten permanent tentoon worden gesteld in de ontvangsthal van het gemeentehuis aan de Van Heemstraweg.

De goot was onderdeel van de Romeinse villa die in de buurt van de huidige Van Heemstraweg in Ewijk stond. Bij die villa moet ook een badhuis hebben gestaan. De goot zorgde voor de afwatering van het badhuis.

Archeologen van Archeologisch Diensten Centrum (ADC) troffen de goot van onder meer bakstenen aan in 2008 toen zij de grond omspitten waarop de nieuwbouwwijk Keizershoeve I is verrezen. De resten zijn toen opgeslagen in het depot van ADC.

Wethouder Piet de Klein: "Volgens de archeologen gaat het om een bijzondere vondst. Niet eerder is in Nederland een goot gevonden van deze omvang en in deze staat."

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de resten terug zouden keren naar de grond waarin ze eeuwenlang rustten. Ze zouden in het park bij Keizershoeve I worden verwerkt. Maar de kosten voor het beschermen tegen vandalisme en weersinvloeden zijn te hoog. 

Maar de gemeente vindt het belangrijk dat de goot toch te zien is. De Klein: "We stoppen veel geld in archeologisch onderzoek en vinden hartstikke leuke dingen. Door de Romeinse afwateringsgoot te laten zien, wordt voor de burgers duidelijk waar dat geld voor wordt gebruikt. We kijken ook of we vaker dit soort vondsten voor het publiek tentoon kunnen stellen."

Voordat de afwateringsgoot naar Beuningen kan, moet hij eerst worden gerestaureerd. De kosten bedragen zo'n 14.000 euro.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel, kan de goot op zijn vroegst in de lente van 2012 in de gemeente Beuningen terugkeren. Ook de provincie Gelderland, eigenaar van de goot, moet toestemming geven.

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: