Oudste aspergezaden van Nederland gevonden

Oudste aspergezaden van Nederland gevonden

15-05-2012 - Bij archeologisch onderzoek in de omgeving van het Stationsplein in Haarlem zijn de oudste aspergezaden van Nederland gevonden. De zaden bleken bewaard te zijn in een kuil en worden in de 17e eeuw gedateerd. Dit is de eerste keer dat aspergezaad in Nederland bij archeologisch onderzoek is aangetroffen.

De opgraving vond enige tijd geleden plaats. Bij de uitwerking van de resultaten is ook archeobotanisch onderzoek uitgevoerd - onderzoek naar de resten van planten en zaden. Meestal zijn zulke resten niet bewaard. Dat maakt het bijzonder dat er hier nu wel zaden van een groente zijn gevonden.

Asperges in Haarlem

De gevonden zaden laten zien dat de asperges niet geïmporteerd zijn, maar dat ze in de omgeving van Haarlem gekweekt  werden. Dit is verrassend want wie denkt er bij aspergeteelt niet aan Limburg? Op schilderijen uit de 16e en 17e eeuw staan asperges al afgebeeld. Maar kruidenboeken uit die tijd vertellen ons weinig over de teelt van asperges... Lees meer in het persbericht.

Stilleven Floris van Schooten 1651, Rijksmuseum

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: