Scheepswrak in Kampen

Start archeologisch duikonderzoek naar scheepswrak in Kampen: een kogge in de IJssel?

15-10-2012 - Deze week start ADC ArcheoProjecten een inventariserend veldonderzoek onder water in de Beneden IJssel, bij de haven van Kampen. Er wordt gedoken naar een wrak dat wel eens een kogge zou kunnen zijn. Het onderzoek, dat in opdracht van Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd, zal zo’n twee weken in beslag nemen. Projectleider en onderwaterarcheoloog Wouter Waldus zal naar het wrak duiken met een team van vijf man.
 

Historische kaart Kampen 

Bij een verkenning met sonar in 2011 zijn de contouren van een scheepswrak ontdekt met een zichtbare omvang van 20 x 8 meter. Op grond van de scheepsconstructie en vondsten van aardewerk zou het wrak te dateren zijn in de 14e of 15e eeuw, de periode waarin Kampen als Hanzestad handel dreef met steden rond de Oostzee. Nader onderzoek moet uitwijzen of de datering klopt en of er inderdaad sprake is van een koggeschip.
De IJssel was vanaf de vroege Middeleeuwen een bevaarbare rivier en gedurende de vroege periode van de Hanzesteden (13e tot en met 15e eeuw) een druk bevaren vaarweg. Koggeschepen werden ontworpen voor zowel de zeevaart als de riviervaart en waren bedoeld om die handelssteden aan te doen. In zo’n kogge werden bijvoorbeeld haring, bijenwas, dierenhuiden, graan en ertsen vervoerd.
De vondst van een kogge op deze locatie (zo dicht bij de kust) en in deze staat en context is bijzonder; een bijna intacte kogge wordt zelden gevonden en is een spectaculaire ontdekking voor het maritiem verleden van Nederland. Na dit onderzoek wordt bepaald hoe verder om te gaan met het wrak, aangezien binnenkort in het kader van het project Ruimte voor de Rivieren het zomerbed (de bodem van de rivier) op deze plaats in de IJssel verlaagd wordt.

De opdrachtgever, Rijkswaterstaat, ontvangt dinsdag 16 oktober samen met ADC ArcheoProjecten de pers op locatie.

De Kamper Kogge, reconstructie

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: