Ook twee kleinere wrakken bij Kogge bij Kampen

Persbericht Rijkswaterstaat: Utrecht 31 oktober 2012

Kogge bij Kampen uit begin 15e eeuw, ook twee kleinere wrakken gevonden

‘Afzinken van schepen is Middeleeuws watermanagement’

Uit de eerste bevindingen van het archeologisch onderzoek naar het scheepswrak op de IJsselbodem bij Kampen, blijkt dat het om een kogge gaat uit de eerste helft van de 15e eeuw. De kogge is grotendeels in tact. In de nabijheid zijn nog twee kleinere rivierschepen en onderdelen van de kogge aangetroffen, aldus Rijkswaterstaat.

Het lijkt er op dat de schepen doelbewust zijn afgezonken om de IJssel in bedwang te houden. Hans Brouwer van Ruimte voor de Rivier: “Hiermee kon men de onstuimige en verzandende IJssel in de gewenste richting sturen, zeg maar Middeleeuws watermanagement. Gedurende de Hanzetijd ontstond de IJsseldelta. Het was in het belang van Kampen om de rivier als vaarweg in stand te houden. De toevalligheid is dat we nu met Ruimte voor de Rivier, een moderne vorm van watermanagement, onze kennis vergroten over middeleeuws watermanagement.” Om het gebied van Kampen tot Zwolle in de toekomst droog te houden, realiseert Ruimte voor de Rivier er een bypass en wordt de IJssel dieper gemaakt.
Inmiddels is duidelijk dat het schip grotendeels in tact in de bodem ligt. Er is geen lading aangetroffen, een sterke aanwijzing dat het schip opzettelijk is afgezonken. Wouter Waldus, onderwaterarcheoloog: “Uit het tellen van de jaarringen in het hout van de kogge blijkt dat de boot uit de eerste helft van de 15de eeuw stamt. Daarmee behoort de ‘IJsselkogge’ tot de jongste koggeschepen die ooit zijn gevonden. In de nabijheid van de kogge liggen een aak en vermoedelijk een ‘punter’. Daarmee zijn de voornaamste scheeptypen die in de Hanzetijd op de IJssel voeren vertegenwoordigd.”

Eind dit jaar verwacht Rijkswaterstaat, opdrachtgever van Ruimte voor de Rivier project zomerbedverlaging Beneden-IJssel, de definitieve rapportage. In het voorjaar van 2013 is er waarschijnlijk meer duidelijk over wat er gaat gebeuren met de vondst. Rijkswaterstaat werkt in dit project nauw samen met de gemeente Kampen, ADC ArcheoProjecten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Er is beeldmateriaal voor publicatie beschikbaar.

Download hier de pdf van dit persbericht.

Meer nieuws over de Kogge bij Kampen 

Kogge bij Kampen, foto ADC   foto: ADC

Kogge bij Kampen, foto ADC    foto: ADC

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: