Water4Daagse

De Water4Daagse - woensdag 20 t/m zondag 23 maart 2013

18-3-2013: Bent u nieuwsgierig hoe we al vele eeuwen leven met water in onze eigen omgeving? Kom dan ’s middags op 23 maart naar de Koggewerf in Kampen

Middeleeuws watermanagement in onstuimige IJssel

Ook in de Middeleeuwen was men in Kampen druk bezig met watermanagement, de onstuimige IJssel moest in die tijd in bedwang worden gehouden. Daarom liet men oude schepen doelbewust afzinken om zo de rivier in een gewenste richting te sturen. Deze geschiedenis wordt ondersteund door de Kogge uit de eerste helft van de 15e eeuw, die is gevonden in de IJssel bij Kampen. Naast de kogge heeft Rijkswaterstaat nog twee kleine scheepswrakken gevonden bij de gezonken kogge. Koggen zijn schepen die in de Hanzetijd werden gebruikt om naar de Oostzee te varen en daar handel te drijven. In die tijd ontstond de IJsseldelta. Het was in het belang van Kampen om de rivier als vaarweg in stand te houden. De toevalligheid is dat we nu met Ruimte voor de Rivier, een moderne vorm van watermanagement, onze kennis vergroten over middeleeuws watermanagement.

Ontdek samen met onderwaterarcheoloog Wouter Waldus (ADC ArcheoProjecten) welke geheimen de kogge heeft prijsgegeven. In de expositieruimte op de koggewerf geeft hij om 14.00 en 16.00 uur een presentatie. Op de werf ligt ook de Kamper kogge, een reconstructie van een 14e eeuwse kogge waarvan de bouw in 1998 werd afgerond. Na afloop van de presentatie wordt een rondleiding op deze kogge gegeven.

De Water4Daagse

De activiteit is onderdeel van de Water4Daagse. Dit is een festival vol educatieve, sportieve en culturele activiteiten rond water. Het evenement vindt plaats van woensdag 20 t/m zondag 23 maart in de regio Zwolle en is interessant voor een brede doelgroep, van inwoners en ondernemers tot studenten, docenten en professionals op watergebied. Maar ook iedere andere geïnteresseerde is welkom. Beleef het mee! Kijk voor het programma op www.water4daagse.nl

 

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: