Almere schip 'Vliegende Hollander' bijna geïdentificeerd

De ‘Vliegende Hollander’ bijna geïdentificeerd

03-06-2013 Afgelopen week heeft ADC Maritiem een proefsleuf gegraven over de locatie waar in december 2012 het wrak van ‘de Vliegende Hollander’ is teruggevonden. Het was een kort en spectaculair onderzoek.

Op een diepte van 2,5 meter onder maaiveld werden de eerste scheepsresten aangetroffen. Vervolgens zijn de scheepsdelen geleidelijk vrijgelegd. De aanwezigheid van een hekbalk en het roerblad gaf aan dat we hier in het achterschip zaten. Naar het nu naar uitziet is het een volledig overnaads vaartuig met een lengte van 15 meter en een breedte van ruim 3,50 meter. De boorden staan nog recht overeind, in scheepsbouwkundig verband met de achtersteven. In verticale zin is 2,20 tot 2,50 m van de scheepsconstructie bewaard gebleven.

Het achterdek, dat weliswaar is ingezakt, is nog volledig aanwezig. Op dit dek bevond zich een intacte stookplaats (vuurkist) met loodgeglazuurde tegels van 14 cm. Verder zijn twee netverzwaarders en één werktuig aangetroffen: een zogenaamd haalijzer of haalmes dat diende om hout af te werken. De aanwezigheid van diverse balken in het wrak geeft een mogelijke indicatie e van de functie en de lading van het vaartuig: een met hout geladen vrachtscheepje.  Het wrak kan op basis van zijn positie in de bodem met vrij grote zekerheid voor 1600 gedateerd worden. We wachten met spanning op de resultaten van de dendro’s. Op basis van de datering, de positie in de bodem, de scheepsbouwkundige details en de vondsten zal de komende weken de balans worden opgemaakt. Mogelijk dat we dan ook een voorzichtige indicatie kunnen geven van het scheepstype. Voor nu is het wrak afgedekt met een pakket zand, naar verwachting zullen binnenkort maatregelen worden getroffen om het wrak ter plaatse te beschermen.

Bekijk de uitzending van Hart van Nederland van 29 mei 2013 of het filmpje van de gemeente Almere.

'Vliegende Hollander' © ADC

'Vliegende Hollander' © ADC

'Vliegende Hollander' © ADC

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: