Vroegmiddeleeuws zwaard in Utrechtse Vecht

Vroegmiddeleeuws zwaard gevonden in de Utrechtse Vecht

Vanaf vandaag te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

11-06-2013 - Tijdens baggerwerkzaamheden in de Vecht is een vroegmiddeleeuws slagzwaard gevonden. Het zwaard dateert uit de 8ste eeuw na Chr. en was meer dan een meter lang. Het is geconserveerd en nu voor publiek te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, tezamen met vergelijkbare exemplaren uit de collectie. Waternet saneert de waterbodem van de Vecht, een project dat door ADC ArcheoProjecten archeologisch wordt begeleid.

Het zwaard, een zogenaamde ‘spatha’, stamt uit de 8ste eeuw en is van ijzer. Een spatha is een relatief kort slagzwaard dat zijn oorsprong kent in vechtstrategieën uit de Romeinse tijd. Dit exemplaar is goed bewaard gebleven. De punt is afgebroken, oorspronkelijk was het zwaard meer dan een meter lang. Op de röntgenfoto is te zien dat de kling gedamasceerd was; verschillende soorten ijzer zijn door elkaar gevlochten ter versterking van het ijzeren slaggedeelte. De pareerstang (stootplaat) tussen kling en handvat is in tact, evenals de pommel (het tegenwicht aan het uiteinde van het zwaard). Het zwaard is onderzocht en geconserveerd bij ADC ArcheoProjecten.

De vondst biedt een intrigerend kijk op de vroegmiddeleeuwse belevingswereld. In de Middeleeuwen was het ondenkbaar dat een zwaard door een ander dan de eigenaar werd gebruikt. Na zijn dood of bij verlies van de strijd werden zwaarden uit de circulatie gehaald door ze in de rivier te gooien. Er zijn meer van dit soort vondsten gedaan in de grote rivieren in ons land. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft er een aantal in de collectie, die nu samen met deze nieuwe vondst te zien zijn.

De baggerwerkzaamheden in de Vecht

Waternet werkt in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht aan het schoonmaken van de Vecht. Tot 2015 schept Waternet van Muiden tot Utrecht vervuilde bagger van de bodem. Door de grote schoonmaak gaat de kwaliteit van het water vooruit, neemt de diversiteit aan planten en dieren toe en verbetert de doorvaart. ADC ArcheoProjecten draagt zorg voor mogelijke archeologische vondsten bij dit werk. Het zwaard, de oudste vondst tot nu, wordt binnenkort opgenomen in een tentoonstelling van bijzondere baggervondsten die door de regio zal reizen.

Lees hier ook het persbericht van Waternet van 11 juni 2013
zwaard uit de Vecht voor behandeling © ADC 

Zwaard uit de Vecht voor behandeling © ADC

zwaard uit de Vecht rontgen © ADC 

Röntgenfoto van het zwaard uit de Vecht © ADC

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: