Lezing over Dalfsen op de Steentijddag

Op zaterdag 1 februari wordt de steentijddag georganiseerd. Tijdens deze dag zullen Henk van der Velde, Niels Bouma en Daan Raemaekers een lezing geven: Dalfsen. Een TRB-grafveld van internationale allure.

Dalfsen. Een TRB-grafveld van internationale allure

trechterbeker archeologische lezing

In 2015 heeft ADC Archeoprojecten in Dalfsen (provincie Overijssel) het grootste grafveld van de trechterbekercultuur (TRB) opgegraven. In totaal 132 inhumatiegraven, een aarden monument en enkele houten structuren vormen een ensemble van internationaal belang. De afgelopen jaren is de opgraving dankzij een NWO-subsidie uitgewerkt in een Engelstalige monografie. Dit onderzoek geeft nieuwe inzichten in de normen van het TRB-grafritueel, de ontwikkelingen hierin en levert nieuwe aanwijzingen voor de continuïteit van het grafritueel tot in de periode van de Enkelgrafcultuur. Het onderzoek biedt bovendien aanknopingspunten om opnieuw naar vondstcomplexen uit hunebedden te kijken:het aarden monumenten kan in vele opzichten als een ‘steenloos hunebed’ worden beschouwd.

De Steentijddag

De Steentijddag is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt op de eerste zaterdag in februari. De Steentijddag is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in de archeologie van de Steentijd. Het dagprogramma bestaat uit lezingen over allerlei aspecten van de Steentijd-archeologie, van het Midden-Paleolithicum tot en met het Laat-Neolithicum.

Lipsiusgebouw (Universiteit Leiden), Cleveringaplaats 1, Leiden.
Inschrijving van 10.30 tot 11.00 uur in de centrale hal.

De kosten voor deelname, inclusief lunch en borrel, bedragen € 25.
Aanmelden: website Steentijdarcheologie.nl (tot uiterlijk 25 januari 2020).

Relatiebeheer