NIEUWS: 3000 jaar oud skelet gevonden in Westwoud

Tijdens het archeologisch onderzoek voor de N23 Westfrisiaweg is in de omgeving van Westwoud een bijzondere vondst gedaan: de resten van een jonge vrouw uit de Bronstijd. Het skelet is ruim 3.000 jaar oud, maar nog helemaal in tact. Het is ‘Drechtje’ genoemd, naar de vindplaats in Drechterland. Een unieke vondst, zeker omdat Drechtje slechts zo’n 30 centimeter diep begraven lag.
Het skelet is in een oude grafheuvel aangetroffen. Hierin werden vermoedelijk meerdere personen begraven in de Bronstijd. Het skelet van Drechtje is tot op heden het enige lichaam dat is teruggevonden. Liggend op haar rug, met de handen voor de borst gevouwen is zij begraven. Drechtje was vermoedelijk zo’n 20-25 jaar oud, 160 centimeter lang en had schoenmaat 36. Het is bijzonder dat het skelet nog zo goed bewaard is gebleven.

Huis van Hilde

Het skelet wordt in z'n geheel gelicht en meegenomen voor verder onderzoek. Archeologen doen onder andere DNA-onderzoek, waardoor meer duidelijk wordt over het leven van Drechtje in de Bronstijd. Na dit onderzoek ‘verhuist’ Drechtje naar Huis van Hilde. De archeologische vindplaats is momenteel niet toegankelijk voor publiek.

Skelet uit de Bronstijd

Lees ook het artikel op www.dichtbij.nl van 18 maart 2015

Millimeter voor millimeter is het skelet van een jonge vrouw uit de Bronstijd blootgelegd, bericht het Noordhollands Dagblad van 14 maart 2015:

Noordhollands Dagblad 14 maart 2015

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: