NIEUWS: Werkzaamheden berging IJsselkogge van start

Aannemerscombinatie Isalacogghe start deze week met de werkzaamheden voor de berging van de middeleeuwse IJsselkogge, die op dit moment in de bodem van de rivier ligt bij Kampen. Ook de gevonden wrakken van een aak en een punter worden geborgen. De combinatie Isalacogghe bestaat uit drie bedrijven, die gespecialiseerd zijn in archeologisch onderzoek (ADC ArcheoProjecten), duikwerkzaamheden (Baars-Cipro) en berging van schepen (HEBO Maritiem).

Lokatie IJsselkogge

Veel werk onder water

Ruim drie maanden zijn duikers en bergers onder water bezig met archeologisch onderzoek en de bouw van de constructie voor de lichting. Als alles volgens planning verloopt, komt de IJsselkogge half december boven water. De berging van de scheepswrakken is nodig om de maatregel Zomerbedverlaging van Ruimte voor de Rivier IJsseldelta te kunnen uitvoeren.

Volgende week wordt het werkplatform met een kraan en diverse pontons op de IJssel aangevoerd. “De scheepswrakken worden eerst voorzichtig met een zuiginstallatie vrij gelegd”, vertelt onderwaterarcheoloog Wouter Waldus over de werkzaamheden. “Dat gebeurt op 5 meter diepte achter een stroomscherm, dat de duikers moet beschermen tegen de sterke stroming van de rivier. De vondsten worden nauwkeurig ingemeten en van de wrakken worden 3D-opnames gemaakt.

illustratie-lichtingsconstructie-IJsselkogge Foto baars-CIPRO Y.Steltman

Speciale constructie

Eind september komen de wrakken van de aak en de punter boven water. Vervolgens wordt verder gewerkt aan een speciale constructie om de IJsselkogge te lichten. “Het wrak wordt in een soort mand van banden en dwarsbalken geplaatst. Verder is er een innovatief computersysteem ontworpen, dat straks alle 40 motoren voor de lichting aanstuurt. De IJsselkogge wordt dan decimeter voor decimeter uit het water getild, waarbij de krachten op het 50 ton wegens schip nauwkeurig in de gaten worden gehouden”, aldus Wouter Waldus.

Conservering in Lelystad

De wrakken worden na berging overgebracht naar het terrein van de stichting Batavialand in Lelystad. Daar wordt onderzocht of de staat van de IJsselkogge goed genoeg is om te kunnen conserveren. Als conservering mogelijk is, hebben scheepsarcheologen daar zo’n drie jaar voor nodig. Daarna kan de IJsselkogge worden overgebracht naar een tentoonstellingslocatie; Kampen heeft hiervoor belangstelling. Als het wrak in minder goede staat verkeert, dan wordt uitgeweken naar het scheepsarcheologisch depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Nijkerk. Zekerheid over de staat van de IJsselkogge bestaat pas als het wrak boven water is gehaald.

illustratie-pontons-in-de-IJssel Foto baars-CIPRO Y.Steltman

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta en middeleeuws watermanagement

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta werkt aan de waterveiligheid van de regio Kampen-Zwolle. Daarvoor wordt het zomerbed van de IJssel verlaagd en de hoogwatergeul Reevediep aangelegd. Om de zomerbedverlaging goed te kunnen uitvoeren, moet de IJsselkogge wijken uit de bodem. Het schip is in de middeleeuwen waarschijnlijk opzettelijk afgezonken om de loop van de IJssel te beïnvloeden. De rivier was namelijk aan het verzanden en dat was schadelijk voor de handelsbelangen van Kampen als Hanzestad. Een staaltje van middeleeuws watermanagement dat aan het licht komt tijdens een modern watermanagement-project.


logo ruimte voor de rivier ijsseldeltaLogo Isalacogghe

Meer informatie is ook te vinden op de website van Ruimte voor de Rivier IJsseldelta.
Download hier het persbericht van Ruimte voor de Rivier IJsseldelta.
Bekijk hier de perspresentatie (powerpoint).
Bekijk hier het filmpje over de voorbereidingen van het project van Ruimte voor de Rivier IJsseldelta
Bekijk hier het filmpje van RTV Oost over het proces van de lichting.
Bekijk hier audio en video op de site van RTV Oost.
Bekijk hier de uitzending van Tijd voor Max (tussen 7.45 en 9.22 minuten)

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: