Lichting van de middeleeuwse IJsselkogge vindt plaats op 10 februari 2016

Als alles volgens plan verloopt en de weersomstandigheden gunstig zijn, wordt de IJsselkogge op 10 februari uit de IJssel gelicht. Dat is een richtdatum: wanneer het vriest zal de lichting moeten worden uitgesteld.

Het schip zal langzaam boven water worden gehesen. De werkzaamheden starten in de loop van de ochtend en zullen vermoedelijk de hele dag in beslag nemen. Wellicht zal een aantal keren moeten worden gestopt om te kijken of het wrak zich goed houdt tijdens de lichting.

Als het wrak boven water is. wordt het op een ponton gehesen. Het zal ongeveer een week in Kampen liggen; er wordt dan extra versteviging aangebracht voor het transport naar Lelystad. Daar zal het in het conserveringstation bij Nieuw Land worden geconserveerd. De gemeente Kampen wil, als de conservering succesvol verloopt, de IJsselkogge daarna in de Hanzestad tentoonstellen.

Het onderzoek en de berging van de wrakken

De scheepswrakken werden in 2011-2012 ontdekt. In het najaar van 2015 werden de punter en de aak gelicht. De afgelopen maanden is de kogge, het grootste scheepswrak van 20 x 8 meter en een geschat gewicht van 50 ton, vrij gelegd en gedocumenteerd. Er is gekozen voor een innovatieve methode om het schip te lichten. Het is in een mand van banden en dwarsbalken gefixeerd en zal in die mand, met het hijsframe, decimeter voor decimeter bovenwater worden gebracht. Een speciaal computersysteem stuurt straks alle 40 motoren voor de lichting aan, waarbij de krachten op het 50 ton wegend schip nauwkeurig in de gaten worden gehouden.

Lichting IJsselkogge

Een multidisciplinair team van archeologen, duiktechnici en bergingsspecialisten werken aan het onderzoek en de lichting van drie scheepswrakken in de IJssel; drie gespecialiseerde bedrijven, ADC ArcheoProjecten, Baars-CIPRO en HEBO Maritiemservice, bundelden daarvoor hun krachten in de Combinatie Isalacogghe.

Lees ook het nieuws op RTV Oost en De Stentor!

Of bekijk filmpjes over de IJsselkogge:

https://www.youtube.com/watch?v=QiyrGVQqZGg 
https://vimeo.com/ijsselkogge
http://www.kennislink.nl/publicaties/scheepswrakkenparadijs-in-de-ijsselbodem
http://www.kennislink.nl/publicaties/middeleeuwers-waren-echt-niet-dom
http://www.kennislink.nl/publicaties/de-kogge-koningin-van-de-hanze

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: