Bijzonder rijke Merovingische graven in Dalfsen ontdekt

Eerste bewijs van vroeg-middeleeuwse elite in de regio

Een complete wapenrusting en uitzonderlijk mooie sieraden, afkomstig uit twee grafkamers uit de Merovingische periode (6de eeuw na Christus), zijn vanmorgen gepresenteerd in het gemeentehuis in Dalfsen. De vondst werd door archeologen van ADC ArcheoProjecten gedaan tijdens het onderzoek naar het grafveld van de Hunebedbouwers aldaar in 2015. De wapenuitrusting, gouden spelden en barnstenen sieraden zijn door het ADC geconserveerd en gerestaureerd. Het is de eerste keer dat in de regio Overijssel-Achterhoek een Merovingisch grafveld is opgegraven; de aanwezigheid van de rijke grafgiften die ooit aan elite toebehoorden, maakt de vondst extra bijzonder.

De heer en vrouwe van Dalfsen

Bij de opgraving vielen twee graven op door de rijke grafgiften. In houten grafkamers zijn een man en een vrouw begraven, mogelijk een echtpaar. In het mannengraf werd een complete wapenuitrusting gevonden: een umbo (schildknop), een spatha (tweesnijdend slagzwaard), een sax (eensnijdend slagzwaard) en een lanspunt. Daarnaast lagen er nog een gesp, een aardewerken pot en een compleet gaaf gebleven glazen beker in het graf. De meest in het oog springende grafgiften in het graf van de vrouw zijn de twee halssnoeren (kettingen) van barnsteen, met ruim 400 kralen. En twee paar gouden mantelspelden, met almandijn (edelsteensoort). In het vrouwengraf lag eveneens een aardewerken pot met een glazen stortbeker.

Expositie in gemeentehuis Dalfsen

De grafgiften zijn voor publiek te bezichtigen in het gemeentehuis in Dalfsen tijdens reguliere openingstijden. Op de zaterdagen 9 april (Voorjaarsfair), 23 april (Uitmarkt) en 7 mei (Kunst om Dalfsen) is het gemeentehuis extra geopend tussen 10.00 en 16.00 uur, zodat bezoekers van deze evenementen de expositie kunnen bekijken.

Lees hier ook het persbericht. De persconferentie wordt gebracht in de vorm van een talkshow met o.a. Frits Sissing, de burgermeester van Dalfsen en ADC-archeologen Henk van der Velde en Niels Bouma. U kunt de uitzending live volgen (vanaf 10 uur) op RTV Oost of www.rtvoost.nl/live. Beluister hier het interview met Niels Bouma op NPO1 van 7 april. En bekijk het verslag over Dalfsen van National Geographic. Ook historiek.net heeft een artikel of hun site, em Monumentaal.com.

Merovingisch graf in Dalfsen©ADC

Merovingisch graf in Dalfsen©ADC

Glazen stortbeker uit Dalfsen©ADC
Glazen stortbeker uit Dalfsen©ADC

Achterkant van een van de mantelspelden©ADC

Achterkant van een van de mantelspelden©ADC
Mantelspeld uit Dalfsen©ADC

Mantelspeld uit Dalfsen©ADC

Detail Sieraad uit Dalfsen©ADC  Lanspunt uit Dalfsen©ADC   

Detail sieraad uit Dalfsen©ADC         Lanspunt uit Dalfsen©ADC

Kralen bij opgraving Dalfsen©CarolienPrins

Kralen bij opgraving Dalfsen©CarolienPrins

Kralensnoer uit Dalfsen©ADC
Gerestaureerd kralensnoer uit Dalfsen©ADC

Opgraving Merovingisch graf in Dalfsen©CarolienPrins

Opgraving Merovingisch graf in Dalfsen©CarolienPrins

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: