Beeld Barneveldse held hersteld: de make-over van Jan van Schaffelaar

In de eerste week van oktober 2016 hebben de conserveringsmedewerkers van ADC ArcheoProjecten het beeld van Jan van Schaffelaar op het Torenplein in Barneveld onder handen genomen. Omdat Barneveld in 2017 het Jan van Schaffelaarjaar viert wilde de gemeente dat het beeld er weer netjes bij zou staan. Het is dan 535 jaar geleden dat deze held tijdens de Kabeljauwse Twisten in de 15e eeuw van de kerktoren sprong – of viel, dat is niet duidelijk. Hij overleefde zijn val, maar werd op de grond alsnog gedood.

Het beeld, dat stamt uit 1903, verkeerde in slechte staat: het zandsteen was ernstig verweerd en beschadigd, zowel door de tand des tijds als door vandalisme. Eerdere, ondeskundige reiniging van het beeld had ook zijn sporen nagelaten en de inscriptie op de sokkel was niet meer te lezen. De oppervlakkige aanslag (mos, algen) en vervuiling (viltstift, groene spuitconfetti) is nu zorgvuldig verwijderd. Steenhouwerij Maarssen heeft het ontbrekende deel van de pareerstang gereconstrueerd, waardoor het gevest nu weer compleet is. De inscriptie is met speciale verf ingekleurd en is nu ook van afstand weer te lezen. Als laatste fase van deze make-over heeft Jan van Schaffelaar een oppervlaktebehandeling gekregen die grafitti-werend en tegen weersinvloeden bestand is.

Lees meer over dit project op deze site en in de Barneveldse krant van 7 oktober 2016.

Beeld van Jan van Schaffelaar voor restauratie   Beeld van Jan van Schaffelaar na restauratie
Voor de restauratie                                                                  Na de restauratie

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: