Driehonderd kinderen graven mee naar de Schat van Dalfsen

Gedeputeerde Hester Maij maandag “pottenkijker” bij publieksopgraving

DALFSEN – Tussen maandag 9 en vrijdag 20 oktober graven zo’n 300 basisschoolleerlingen uit de gemeente Dalfsen mee naar de Schat van Dalfsen. Dit gebeurt onder leiding van archeologen van ADC ArcheoProjecten. Mede omdat de publieksopgraving onderdeel is van het programma “Cultuurprofiel” van de provincie Overijssel, komt gedeputeerde Hester Maij maandag als “pottenkijker” naar de opgravingslocatie.

Het archeologische opgravingsproject Schat van Dalfsen kreeg afgelopen zomer een vervolg. Op de plek waar in 2015 het in Europa meest bijzondere grafveld van de hunebedbouwers (Trechterbekervolk) werd gevonden en de koningsgraven van “de heer en dame van Dalfsen” uit de Merovingische tijd (vroege middeleeuwen), startte in augustus een unieke publieksopgraving, onder leiding van archeologen van ADC ArcheoProjecten. Bijna 400 “Schatgravers” waren actief en groeven nauwgezet mee om nieuwe vondsten te ontdekken. Inwoners van Dalfsen, maar ook veel belangstellenden uit de regio en de rest van Nederland. En honderden “Pottenkijkers” toonden belangstelling voor de harde werkers. Nadat in 2015 de opgraving internationale aandacht kreeg, werd de publieksopgraving van afgelopen zomer ook opgepikt door vrijwel alle landelijke media.

Schat van Dalfsen

In juni 2015 zijn er bijzondere vondsten uit de steentijd in Dalfsen gedaan. Er zijn toen 120 graven ontdekt, spectaculaire grafgiften en een boerderij van Hunebedbouwers. Een vondst die uniek is voor Europa. Ook zijn er graven ontdekt uit de Merovingische periode, de vroege middeleeuwen, die behoorden aan een koningspaar dat toegang had tot de hoogste elite van Noord-Europa. Samen worden deze vondsten de Schat van Dalfsen genoemd.

Meer informatie vindt u op www.schatvandalfsen.nl en www.facebook.com/schatvandalfsen 

 Opgraving Dalfsen © CarolienPrins
Opgraving Dalfsen © ADC

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: