ADC ArcheoProjecten doet mee tijdens de Nationale Archeologiedagen 2017!

Waar kun je naar toe?

Promotieonderzoek bronstijd West-Friesland – Wouter Roessingh – 15 oktober

Vijf jaar lang hebben archeologen van de Universiteit Leiden onderzoek gedaan naar de Bronstijd. Zij delen de uitkomsten in vier lezingen over dit onderwerp, waarvan een door Wouter Roessingh op 15 oktober. Meer informatie is te vinden op:  https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/lezingen-promotieonderzoek-bronstijd-in-west-friesland/

Nieuw verleden voor Driebergen-Zeist – Lourens van der Feijst- 13 oktober

Onlangs vond een team van archeologen naast Station Driebergen-Zeist sporen uit een eeuwenoud verleden. Afdrukken van houten palen in het lichtgele zand en fragmenten van aardewerk lijken nieuw licht te werpen op het verleden van Driebergen en Zeist. Zijn de vondsten misschien de eerste tastbare sporen van het tot nu toe nog nauwelijks bekende middeleeuwse ‘Weerdorp’? Lourens van der feijst geeft er op op vrijdag 13 oktober een lezing over. Meer informatie is te vinden op: https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/nieuw-verleden-driebergen-zeist/

Opgraving Oss – 14 oktober

Oss staat bekend om de vele archeologische vondsten. Er wordt dan ook al decennialang regelmatig onderzoek gedaan in deze Brabantse plaats. Tijdens de Nationale Archeologiedagen is er een open dag bij de archeologische opgraving aan de Koornstraat (bij hospice Oase) door ADC ArcheoProjecten. De archeologen geven toelichting en er is de mogelijkheid om mee te graven en onderzoeken. Voor kinderen wordt er een aparte hoek ingericht. In dit gebied zijn al eerder opgravingen uitgevoerd, waarbij veel bijzondere vondsten uit diverse perioden zijn gedaan. Meer informatie  over de nationale archeologiedagen in Oss is te vinden op: https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/opgraving-oss/

Schat van Dalfsen – 14 oktober

Op de plek waar in 2015 het grafveld van de hunebedbouwers en de rijke graven van het koningspaar uit de vroege middeleeuwen zijn gevonden, heeft in de zomer van 2017 opnieuw een archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Bijzonder was dat inwoners en belangstellenden met archeologen van ADC ArcheoProjecten mee mogen graven. Het was uniek in Nederland dat publiek op deze schaal mee kon werken aan zo een bijzondere opgraving. In Dalfsen is er op zaterdag 14 oktober een open dag voor belangstellenden. Meer informatie is te vinden op: https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/open-dag-publieksopgraving/

Medel 6000 jaar handelsknooppunt- tentoonstelling – 11 oktober

De opgraving bij Tiel, in totaal zo’n 36 voetbalvelden in omvang, is het grootste archeologisch onderzoek van de afgelopen twintig jaar in Nederland. Toen de eerste schep de grond in ging, werden de archeologen van ADC ArcheoProjecten en BAAC al verrast door de vondst rijkdom uit de Romeinse periode; Medel is een ware archeologische schatkamer.

Bij opgravingen op bedrijvenpark Medel in Tiel zijn opmerkelijke objecten uit de Romeinse tijd ontdekt. Ronduit spectaculair is de vondst van een beeld van de god Jupiter en een grafsteen met inscriptie ‘DEAE’.Ook zijn er maar liefst 2500 bronzen voorwerpen opgegraven, waaronder een unieke en zeldzame zalfpot gedecoreerd met liefdesgoden (Eroten) in reliëf. Dergelijke objecten worden bij hoge uitzondering in Nederland aangetroffen en zijn dan vaak afkomstig van villa’s of tempels. De betekenis van de vondsten op deze locatie is vooralsnog een mysterie. In de tentoonstelling zijn vondsten van de opgraving te zien. Meer informatie is te vinden op: https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/medel-6000-jaar-handelsknooppunt-topstukken-schatkamer-betuwe/

Leersum duizenden jaren terug – Hanneke van Engeldorp Gastelaars – 12 oktober

Sporen van houtskoolproductie, resten van boerderijen en bijgebouwen, fragmenten aardewerk en verbrand bot. Dat vonden de archeologen op het terrein van het nieuwbouwproject Klein Hazenberg bij de Middelweg in Leersum. De vondsten zijn duizenden jaren oud. De voorlopig laatste opgraving aan de Middelweg gaf veel meer Leersumse geschiedenis prijs dan van tevoren verwacht! Hanneke van Engeldorp Gastelaars geeft er op 12 oktober een lezing over in Leersum. Meer informatie is te vinden op:  https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/leersum-duizenden-jaren-terug/

Nationale Archeologiedagen in Huis van Hilde

Huis van Hilde doet natuurlijk mee met de Nationale Archeologiedagen. Vrijdagmiddag 13 oktober geeft gedeputeerde cultuur Jack van der Hoek van provincie Noord-Holland in Huis van Hilde het startsein voor dit weekend vol archeologie. Er is dan ook een mooie poppentheater voorstelling in het archeologiecentrum. Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober is er van alles te doen en te beleven op het gebied van archeologie. Ga aan de slag als archeoloog, ontdek alles over de Russische soldaat tijdens een spannende tour door de duinen, of laat je vondst determineren door een PAN-vondstregistrator. Het hele weekend zijn er activiteiten, de meeste gratis na entree. Meer informatie: http://huisvanhilde.nl/activiteit/nationale-archeologiedagen-2017/

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: