Nieuws & Opinie

17-12-2018. Westfriese boeren verzorgden in de Bronstijd samen weloverwogen de inrichting van het landschap
Meer lezen ›

19-10-2018. Toekenning SIM-subsidies archeologie 2018
Meer lezen ›

08-10-2018. Versterking Houtribdijk: hightecharcheologie op de bodem van het Markermeer
Meer lezen ›

Opgravingen

Hoe minder we opgraven, hoe beter het is. Nergens zijn archeologische resten veiliger dan in de bodem. Opgraven doen we alleen als een gebied van grote archeologische waarde is, maar toch niet behouden kan blijven. Tijdens een opgraving halen we zoveel mogelijk informatie over het verleden uit de grond.

Het ADC heeft ervaring met projecten van diverse omvang en uit verschillende periodes

Onze archeologen worden ingezet bij grootschalige projecten, zoals de opgraving van Dorestad, bij Wijk bij Duurstede bijvoorbeeld. Voor kleinere projecten is er het Snelle Rapportage Team dat binnen zes weken na opgraving rapporteert. Zo kunnen wij de voortgang van uw bouwplannen garanderen. Het ADC heeft ook een vergunning voor onderwaterarcheologie en de deskundigen daarvoor in huis.

Werkwijze

Bij een opgraving verwijderen we de grond laag voor laag. Sporen en vondsten worden gefotografeerd, ingemeten en gedocumenteerd. Inmeten gebeurt zoveel mogelijk digitaal, met een robotic Total Station (rTS).
Vervolgens onderzoeken onze materiaalspecialisten de vondsten. Zij doen bijvoorbeeld aardewerkonderzoek, analyseren grondmonsters of doen een 14C-datering.

Resultaten en publiek

De resultaten verwerken we in een rapport. Als het onderzoek leuke of bijzondere resultaten oplevert, kan een presentatie aan publiek worden verzorgd: een rondleiding, een open dag of een boekje bijvoorbeeld. De vondsten brengen we onder in het provinciaal depot. Musea en overheden stellen hier hun presentaties voor publiek uit samen.
Onderzoeksinstellingen kunnen het materiaal gebruiken voor verder onderzoek. Zo blijft het erfgoed van Nederland goed bewaard.

Flyer ADC archeologische opgraving