Nieuws & Opinie

17-12-2018. Westfriese boeren verzorgden in de Bronstijd samen weloverwogen de inrichting van het landschap
Meer lezen ›

19-10-2018. Toekenning SIM-subsidies archeologie 2018
Meer lezen ›

08-10-2018. Versterking Houtribdijk: hightecharcheologie op de bodem van het Markermeer
Meer lezen ›

Archeologiewacht Putten groot succes

Tussen juni 2016 en april 2017 heeft een kleine, enthousiaste groep vrijwilligers achterstallig onderhoud weggewerkt op een aantal prehistorische grafheuvels in Putten, aan de noordwestrand van de Veluwe. De heuvels liggen in tuinen van particulieren, een enkele in een gemeentelijk parkje. Op een aantal zaterdagmiddagen werd verjonging van bomen afgezaagd, dode takken weggesleept en braam voorzichtig verwijderd. Eén heuvel bleek overwoekerd met Japanse duizendknoop, een uitheemse, agressieve plantensoort. Regelmatig opschonen is nodig om te voorkomen dat archeologische resten in de heuvels verder worden aangetast door wortelwerking, konijnen of zwijnen. Dankzij het onderhoud blijft deze zichtbare erfenis van onze verre voorouders voor een ieder herkenbaar. Het erfgoed kan ook een mooie rol spelen bij het onderwijs op de locale scholen.

Bij het onderhoud houdt men rekening met waardevolle flora en fauna. Nu ligt het werk even stil vanwege de vakanties. Na deze zomer gaat de groep, die in omvang groeit, aan de slag op landgoed Schovenhorst. Ook daar is een aantal grafheuvels toe aan onderhoud. Tevens zullen eerder onderhouden heuvels opnieuw worden bezocht.

De vrijwilligers hebben er duidelijk zin in. Een paar uurtjes de handen uit de mouwen, onderbroken door een koffie-met-koek pauze. En af en toe een gezamenlijk uitstapje naar een museum of een andere archeologiewacht op de Veluwe om kennis op te doen of uit te wisselen.

De Puttense archeologiewacht

Eind 2015 richtten Landschapsbeheer Gelderland en ADC Erfgoedbeheer een archeologiewacht op in Putten. Een groepje vrijwilligers die het onderhoud aan vooral grafheuvels op particulier terrein ter hand zou nemen. De opzet was mogelijk met steun van de gemeente Putten en de provincie Gelderland. Stichting voor Natuur- en Milieubescherming Putten zorgde voor een coördinator.

Na een gedegen instructie over veilig werken door Landschapsbeheer en over specifiek onderhoud op archeologische locaties door ADC Erfgoedbeheer, vond een eerste oefening plaats in het Putterbosch. Met instemming van de beheerder zijn daar enkele grafheuvels weer vrijgemaakt van struikjes en braam.

Landschapsbeheer regelt zagen, schoppen en snoeischaren, Erfgoedbeheer onderhoudt het contact met de coördinator en komt in actie als schades worden aangetroffen.

Puttense archeologiewacht: instructies

Instructiemiddag

Puttense archeologiewacht: aan de slag

Aan de slag

Puttense archeologiewacht: de klus geklaard

De klus geklaard