archeologische vindplaats?

Als we te maken hebben met een archeologische vindplaats en er moet worden opgegraven, betekent dat dan stagnatie voor uw project? Misschien. Daarom is het van belang om het archeologisch onderzoek in een vroeg stadium in te plannen, zodat snel bepaald kan worden of u te maken heeft met een vindplaats van waarde. Vaak kunt u sneller verder met uw project dan u denkt. En een opgraving kan ook kansen bieden: denk aan publiciteit, persberichten of het trekken van publiek. Mogelijkheden te over om u in de schijnwerpers te zetten! Liever geen aandacht? Dat kan natuurlijk ook – we maken alleen nieuws als ú dat wilt.

Proefsleuvenonderzoek

Wanneer er een archeologische vindplaats op uw terrein ligt, dan wordt met proefsleuven (‘kijkgaten’) bekeken wat de conditie hiervan is. Bij sterk verstoorde grond en slecht bewaarde resten kan het advies luiden om verder onderzoek te staken en kunt u verder met uw plannen. Is de vindplaats goed bewaard en moeten de resten behouden blijven, dan bepaalt de bevoegde overheid de verdere aanpak: opgraven of laten zitten (behoud in situ).

Opgraving

Een opgraving is voor uw project het meest ingrijpende archeologische onderzoek wat kan plaatsvinden. Maar ADC ArcheoProjecten is de specialist van Nederland om dit type onderzoek uit te voeren. Door onze jarenlange ervaring met opgravingen voeren wij dit onderzoek snel en efficiënt uit. Wij kijken altijd naar de nut en noodzaak van het onderzoek, waarbij wij heel goed uw belangen begrijpen en deze stellen wij dan ook centraal.

specialistische Begeleiding

In uitzonderlijke gevallen wordt een archeologische begeleiding toegestaan. Een archeoloog kijkt dan mee tijdens de werkzaamheden. Dat geeft nauwelijks oponthoud, want de kraan wordt alleen stilgelegd als er veel of bijzondere archeologische sporen aan het oppervlak op een vindplaats verschijnen. Als de bevoegde overheid deze methode toestaat kan snel een archeoloog bij uw project worden ingezet.