Landschapsarcheologie

De afdeling Landschap van ADC ArcheoProjecten bestaat uit een interdisciplinair team van fysisch geografen en experts op het gebied van subfossiele pollenkorrels, zaden, vruchten, hout- en houtskoolresten. Er wordt onderzoek uitgevoerd in Nederland en omstreken. Onze onderzoekservaring omvat de periode vanaf de laatste IJstijd tot heden. U kunt bij ons terecht voor de volgende specialismen:

Stuifmeel (palynologie)

Hoe zag de vegetatie er in de omgeving uit: bos of ven? Akker of heide? Met behulp van stuifmeel (pollen) en andere microfossielen kunnen we de vegetatie op en rondom de vindplaats reconstrueren. Ook kunnen we met behulp van pollenonderzoek aan beerputten erachter komen welke kruiden of gewassen er werden geconsumeerd.

Hout en houtskool

Wat voor bos stond hier? Is dit houten voorwerp geïmporteerd en waarvoor werd het gebruikt? Kan het hout van deze balk gebruikt worden voor dendrochronologie? Wat voor hout werd als brandstof gebruikt? Deze en vele andere vragen kan onze houtspecialist beantwoorden.

Botanische macroresten

Beerputten vol fruitpitten, haardkuilen met verkoold graan: onderzoek aan zaden en vruchten geeft een beeld van wat mensen vroeger aten en of hun voedsel van ver kwam. Daarnaast zien we welke planten er in de nabije omgeving groeiden. Ook selecteren we het beste materiaal voor een AMS 14C-datering.

Fysische geografie

Hoe is dit landschap ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld? Door fysisch-geografisch onderzoek te combineren met een vegetatiereconstructie, krijgen we een compleet beeld van hoe het landschap eruit heeft gezien en hoe dit veranderd is door de eeuwen heen.

 
 

Overig onderzoek

Hiernaast bieden wij advies op maat wanneer u onderzoek wilt laten uitvoeren op het gebied van fytolieten, diatomeeën, chironomiden, OSL, micromorfologie, isotopen, etc. Wij adviseren u over de mogelijkheden en kunnen het onderzoek door erkende specialisten laten uitvoeren. Meer info? Neem dan contact met ons op!