Heerlens Raadhuisplein vol Romeinse historie

Tijdens het Via Belgica Festival vertelde onze collega Roderick Geerts afgelopen weekend over de ontdekkingen bij het Raadhuisplein in Heerlen, een onderzoek dat het ADC vorig jaar heeft afgerond. Ook wethouder Jordy Clemens was erbij aanwezig en ontving het boek waarin de resultaten van de opgravingen zijn gebundeld.

De gemeente Heerlen wilde dat dit onderzoek werd uitgevoerd voordat het nieuwe stadskantoor op deze plek gebouwd zou worden. Er werd een deel van een Romeinse vicus uit de 2e en 3e eeuw teruggevonden en er bleek een heel gebied te zijn waar in de Late Middeleeuwen verschillende ambachten werden uitgevoerd. Zo werd hier de eerste niet-Romeinse pottenbakkersoven van Heerlen gevonden! Dat maakt het stadskantoor en het hele heringerichte Raadhuisplein tot een bijzondere plek.

Ondertussen is het ADC alweer gestart met het volgende project in Heerlen. Ook op het Schinkel-zuidterrein aan de Promenade gaan we voor de gemeente Heerlen onderzoek doen naar sporen van de Romeinen. Wonen op de rijke Romeinse geschiedenis - dat zal het nieuwe wooncomplex Promenadepark, dat hier na het onderzoek gebouwd zal worden, een speciaal historisch tintje geven.

Lees ook verder over het onderzoek aan de Promenade dat momenteel in gang is (of als pdf).

Wethouder Jordy Clemens ontvangt het lijvige ADC rapport over het onderzoek aan het Raadhuisplein

Wethouder Jordy Clemens ontvangt het lijvige ADC rapport over het onderzoek aan het Raadhuisplein

De Limburger 30 sep 2021

De Limburger 30 sep 2021

Relatiebeheer