Jonge steentijd in Angeren: kom op 2 juli naar de open dag!

Rijkswaterstaat gaat de A15 doortrekken van knooppunt Ressen naar de A12. Vóór deze werkzaamheden krijgen archeologen de gelegenheid om onderzoek te doen langs dit traject. Bij Angeren werd kortgeleden een vindplaats aangetroffen uit de jonge steentijd. Rijkswaterstaat organiseert hiervoor op 2 juli een open dag om bezoekers te laten meegenieten van deze ontdekking.

Archeologische opgraving bij Angeren

Jonge steentijd in Angeren

Wat is er bijzonder aan de vindplaats bij Angeren? Allereerst zijn ouderdom (tussen 7.000 en 4.000 jaar), dat is een zeldzaamheid in Nederland. “In deze periode gingen mensen over van een rondtrekkend bestaan als jager-verzamelaar naar een bestaan als boer”, licht René Isarin, die namens Rijkswaterstaat het onderzoek begeleidt, toe. “Ze vestigden zich permanent op een plek en gingen dus de eerste huizen bouwen. Ook ging men voor het eerst van aardewerk potten maken om eten in te bewaren.” 

“De in Angeren gevonden aardewerken scherven behoren dus tot de oudste van Nederland”, vertelt Isarin verder, “Fragmenten vuursteen, natuursteen, aardewerk en bot vertellen ons meer over de levenswijze van de eerste bewoners van Angeren. Welke gebruiksvoorwerpen maakten ze? Wat aten ze, wat verbouwden ze?”

Oude begraafplaats

Onlangs ontdekten de archeologen een begraafplaats van ca. 6.000 jaar oud. “Inmiddels hebben we vier graven gevonden en twee sieraden, waaronder een lignieten (een soort bruinkool) hanger. Deze ‘hanger van Angeren’, is de grootste en oudste in zijn soort van Nederland.”  Bekijk hier het filmpje van Rijkswaterstaat dat werd gemaakt toen de eerste skeletten werden gevonden.

Open dag op 2 juli

De open dag is op zaterdag 2 juli 2022 op de archeologische vindplaats aan het Kampsepad Zuid in Angeren. Deze duurt van 10.00 tot 16.00 uur en er is van alles te doen. Er zijn niet alleen veel vondsten te zien maar de bezoekers kunnen ook zelf meemaken wat archeologen doen tijdens de opgravingen, zoals zeefmonsters uitpluizen en materiaalsoorten onderzoeken.   

Bezoekers kunnen verder ook vuurstenen bewerken, manden vlechten en vuur leren maken. Kinderen mogen als echte archeologen in een grote zandberg speuren naar oude scherven. Creatievelingen kunnen prehistorische schilderingen maken en hun handafdruk achterlaten, zoals mensen dat duizenden jaren geleden deden. 

Ontdekking van een graf bij de archeologische opgraving bij Angeren

Relatiebeheer