over stichting roelbrandt

De ADC Stichting RoelBrandt (SRB) betreft een steunstichting van ADC ArcheoProjecten (ADC) en zet zich er (in samenwerking maar ook zelfstandig) voor in om de resultaten van archeologie die zijn gefinancierd door een initiatiefnemer te vertalen richting de wetenschap en een breed publiek. De stichting is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

De stichting sluit aan bij maatschappelijke en wetenschappelijke trends in het archeologisch werkveld. Ze ondersteunt medewerkers van het ADC bij het verkrijgen van subsidies en beurzen voor wetenschappelijk onderzoek of bijzondere projecten op het snijvlak van archeologie en publiek. Ze initieert ook eigen projecten. Uitgangspunt daarbij is dat deze projecten niet op een commerciële basis zouden kunnen worden uitgevoerd. Tenslotte biedt de stichting ondersteuning aan vrijwilligers die kennis willen maken met de archeologie, biedt stageplekken aan studenten en heeft de afgelopen jaren enkele archeologen met afstand tot de arbeidsmarkt helpen te re-integreren.

De stichting is bij de Kamer van Koophandel bekend onder: Stichting Archeologisch Diensten Centrum, KvK-nummer 32156099

samenstelling bestuur

Mevr. drs. Renée Magendans – bestuurslid
Dhr. dr. Henk van der Velde – bestuurslid
Dhr. ir. Dimitri van de Vis – voorzitter

jaarrekening

De jaarrekening over het boekjaar 2022 is opgenomen op pagina 17 van het jaarbericht van Stichting RoelBrandt.

In 2022 heeft de stichting cursussen verzorgd, stagiairs en vrijwilligers begeleid voor ADC ArcheoProjecten. De hiermee gemoeide kosten zijn door ADC ArcheoProjecen vergoed. In 2022 is vanuit de stichting een wetenschappelijk congres georganiseerd. Een deel van de opbrengst is gereserveerd voor een publicatie van de congresbundel die te voorzien is in 2023. In 2022 is een publieksopgraving uitgevoerd door ADC ArcheoProjecten in de gemeente Tiel. De Stichting heeft een toewijzing van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen om deze opgraving te kunnen financieren. De financiële afwikkeling zal in 2023 plaatsvinden.

BTW-nr: NL 8210.31.259.B02

Beleidsplan 2021-2023

Algemeen

De ADC Stichting RoelBrandt (SRB) betreft een steunstichting van ADC ArcheoProjecten (ADC) en zet zich er (in samenwerking maar ook zelfstandig) voor in om de resultaten van archeologie die zijn gefinancierd door een initiatiefnemer te vertalen richting de wetenschap en een breed publiek. De stichting is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

De stichting sluit aan bij maatschappelijke en wetenschappelijke trends in het archeologisch werkveld. Ze ondersteunt medewerkers van het ADC bij het verkrijgen van subsidies en beurzen voor wetenschappelijk onderzoek of bijzondere projecten op het snijvlak van archeologie en publiek. Ze initieert ook eigen projecten. Uitgangspunt daarbij is dat deze projecten niet op een commerciële basis zouden kunnen worden uitgevoerd. Ten slotte biedt de stichting ondersteuning aan vrijwilligers die kennis willen maken met de archeologie, biedt stageplekken aan studenten en heeft de afgelopen jaren enkele archeologen met afstand tot de arbeidsmarkt helpen te re-integreren.

In dit beleidsplan worden de bovengenoemde doelstelling nader uitgewerkt en geconcretiseerd voor de periode 2021 tot en met 2023.

Onvoorziene omstandigheden

In maart 2020 werd de wereld getroffen door een pandemie (corona). Dit heeft grote impact gehad op het functioneren van de stichting. Voor een goede werking is (persoonlijk) contact met de buitenwereld noodzakelijk. Het wegvallen van congressen en de sluiting van het openbare leven maakte dat het lastig was om doelstellingen van de stichting te verwezenlijken.

Het bestuur kiest er voor om, gezien de huidige omstandigheden, het vermogen van de stichting om nieuwe opdrachten te verwerven en de ondersteuning van het ADC volledig uit te kunnen voeren, wel mee te wegen in het bepalen van de doelstellingen maar niet leidend te maken.

Daar waar mogelijk wordt meer nadruk gelegd op projecten die minder kwetsbaar zijn bij eventuele (toekomstige) lockdowns. Zodra duidelijk wordt hoe de pandemie zich ontwikkelt zal de focus uitgebreid worden richting projecten waarin samenwerking en publieksparticipatie een rol speelt.

Organisatiestructuur en personeel

Statutair is bepaald dat bestuursleden van de stichting werkzaam dienen te zijn bij bedrijfsonderdelen van de Holding ADC. Hiermee wordt de relatie tussen ADC en de stichting geborgd. Voor het goed functioneren van de stichting kan er op termijn voor gekozen worden de statuten op dit punt te verruimen waardoor meer flexibiliteit van inrichting en werking van de stichting voorzien wordt zonder dat de oorspronkelijke doelstellingen worden aangepast.

Tot nog toe bestaat de stichting uit een (onbezoldigd) bestuur en ligt de dagelijkse leiding bij een (ook onbezoldigde) directeur. Er zijn verder geen medewerkers in dienst. Wel leent de stichting medewerkers in bij ADC ArcheoProjecten. Dit, om specifieke (wetenschappelijke dan wel maatschappelijke) projecten uit te voeren. In 2021-2023 zal dit beleid worden voortgezet.

De afgelopen jaren is de inzet van de directeur zeer succesvol gebleken bij het verwerven van opdrachten voor de stichting. Hierdoor was de werkvoorraad voldoende groot. Het gevolg hiervan was dat nieuwe acquisitie daardoor stokte. In 2020 is daarom de keuze gemaakt om een aanvullende vacature te creëren voor de functie van coördinator wetenschappelijk onderzoek. Deze zal in 2021 als proef worden ingevuld (met de duur van een jaar) en bij succes worden verlengd. De medewerker zal bij ADC ArcheoProjecten in dienst komen en voor een deel van zijn/haar tijd worden uitgeleend aan de stichting.

Trends binnen het archeologisch werkveld en de rol van de stichting hierin

Hoewel het op het moment van schrijven complex is om trends binnen de archeologische sector te duiden (zie boven) zijn er in het jaar voor corona toch wel enkele bewegingen ingezet waar de stichting de komende jaren op kan inspelen.

Het werkterrein voor de stichting omvat zowel Vlaanderen als Nederland.

Voor 2021-2023 maakt de stichting de keuze om zich binnen de Vlaamse archeologie te beperken tot wetenschappelijke projecten. Verreweg het belangrijkste programma betreft het synthesefonds Vlaamse archeologie dat wordt beheerd door de dienst Onroerend Erfgoed. Voor werkzaamheden in Vlaanderen werkt de stichting in hoofdzaak samen met het VEC. Jaarlijks is bijna een miljoen euro te verdelen en het VEC (met op de achtergrond ADC ArcheoProjecten en de stichting) heeft meerdere succesvolle aanvragen gedaan. Het programma loopt tot 2022 en zal daarna waarschijnlijk gecontinueerd worden. De stichting zal zich hiervoor blijven inzetten.

Binnen Nederland richt de stichting zich op alle type projecten die aan de doelstelling beantwoorden. De afgelopen jaren is de stichting succesvol gebleken in het (mede) verwerven van subsidies bij NWO (programma vondsten van internationaal belang) en het programma Erfgoed Telt (RCE). Via NWO is nog een enkele ronde te verwachten en het programma Erfgoed Telt zal in 2021 het laatste jaar in gaan. Er zijn tekenen dat delen van het laatste programma zich na 2021 zullen voortzetten. De stichting zal ook de komende jaren veel aandacht blijven besteden aan ontwikkelingen binnen de RCE.

In toenemende mate nemen provincies het initiatief tot het laten uitvoeren van wetenschappelijke en maatschappelijke projecten op het gebied van erfgoed. De stichting heeft al projecten uitgevoerd voor de provincie Noord-Holland maar zal zich de komende jaren versterkt inzetten om de mogelijkheden van door de provincies gesubsidieerde projecten in kaart te brengen en te benutten.

Een ontwikkeling die in de komende jaren zijn beslag gaat krijgen is de evaluatie van het archeologisch bestel. De Raad voor Cultuur zal hierover een advies uitbrengen. Onduidelijk is welke richting dit op gaat maar de trend lijkt te gaan richting een advies waarbij de (nationale) overheid meer bij de archeologie betrokken raakt. Hier liggen potentieel kansen voor de stichting.

In opdracht van het ministerie onderzoekt de RCE de mogelijkheden van de implementatie van het verdrag van FARO. Dit verdrag richt zich op participatie van niet-archeologen bij archeologisch onderzoek en erfgoedprojecten. Met het oog op de naderende inwerkingtreding van de omgevingswet (waarin participatie ook een belangrijk thema is) is dit een trend waar de stichting de komende periode veel aandacht voor zal hebben.

Stages en begeleiding van vrijwilligers en studenten

Ook de komende jaren wordt het beleid van de stichting voortgezet. Doel is om door een continue inventarisatie van potentiële stageplekken en onderwerpen voor stageonderzoeken en scripties vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Het beleid om medewerkers van ADC te stimuleren en te begeleiden bij promotieonderzoeken wordt gecontinueerd.

Communicatie

De stichting streeft ernaar middels de website en via social media in de komende jaren nog zichtbaarder te zijn in haar communicatie over behaalde resultaten en successen. Hiertoe wordt extra capaciteit vrijgemaakt.