Boerenkool een superfood van deze tijd?

Boerenkool is één van de variëteiten van kool (Brassica oleracea). De afgelopen tijd wordt boerenkool nog al eens gepromoot als ‘superfood’, maar beschrijvingen uit de klassieke oudheid (3e – 1e eeuw voor Christus) geven aan dat er toen al sterk gekroesde variëteiten van kool bestonden. Geschreven berichten geven aan dat kolen vanaf de Middeleeuwen in Noord-Europa verbouwd werden. Hieronder zie je de eerst bekende afbeelding van ‘krulkool’, waarschijnlijk de ons bekende boerenkool, uit 1543. Onze botanisch specialisten vinden slechts sporadisch zaden van kool in archeologische context, zoals recent in een 18e-eeuwse beerput te Delft. Botanische resten van kool blijven hier meestal niet goed bewaard, omdat de zachte bladeren worden gegeten, en niet de weerbare zaden. Bovendien wordt de plant doorgaans geoogst voordat de zaden zich kunnen ontwikkelen. In de 18e eeuw werd boerenkool al met aardappelen als stamppot gegeten.

Bron afbeelding: Körber-Grohne, 1994.

Bron afbeelding: Körber-Grohne, 1994.

Relatiebeheer