Nieuws: Romeinse resten gevonden in Valkenburg, mogelijk van een zeer groot kamp waar duizenden soldaten gehuisvest konden worden

Te Valkenburg Zuid Holland voert het ADC samen met Archol op het voormalig vliegkamp een opgraving uit. Vooronderzoek heeft afgelopen week verrassend genoeg aangetoond dat er Romeinse resten aanwezig zijn, mogelijk van militairen. Vooral de aanwezigheid van een spitsgracht (een in doorsnede V-vormige greppel) leidde tot deze aanname.

DJI_0025.JPG

Afgelopen week is een restant van een zodenwal gevonden, gelegen naast de spitsgracht. Deze wal is gefundeerd met liggend hout. De wal was samen met de spitsgracht de verdedigingsmuur van een militair kamp. Die spitsgracht is tot dusver over een lengte van 380 m teruggevonden.

In de wal zijn palen gevonden, fundamenten van een toren, die ooit boven de wal uit stak. Op andere plek (80 m noordelijker) is naast spitsgracht zeer waarschijnlijk een tweede toren gevonden. Op weer een andere plek (80 m zuidelijker) zijn naast de spitsgracht houten palen gevonden die mogelijk horen bij een groot poortgebouw. 

Als de wal zich overal langs de spitsgracht heeft bevonden, is er sprake van een zeer groot kamp, van minstens 8 hectare, waar duizenden soldaten gehuisvest konden worden. Dit is nog onderwerp van onderzoek.

DJI_0973.JPG

Het kamp dateert op basis van aardewerkvondsten en houtdateringen erg vroeg in de Romeinse geschiedenis van Nederland: eind jaren ’30 of begin jaren ‘40 na Christus. In die periode is er sprake van meerdere troepenbewegingen langs de Rijn: van keizer Caligula zelf, generaal Corbulo of keizer Claudius, die mogelijk vanuit Valkenburg de Noordzee is overgestoken om Britannia te veroveren.

Vooralsnog lijkt het kamp niet lang bezet geweest.

Op later, of wellicht hetzelfde moment is in het dorp Valkenburg een ander, kleiner kamp gebouwd dat lang bezet is geweest. Dit kamp kennen we als Praetoria Agrippinensum, genoemd naar de moeder van keizer Caligula. Katwijk en Valkenburg staan bekend om de vele Romeinse vondsten. Het lag aan de delta van de Rijn. De Romeinse weg vanuit Nijmegen is hier bijvoorbeeld teruggevonden en er zijn meerdere militaire installaties gebouwd gedurende de honderden jaren dat dit deel van Nederland onderdeel uitmaakte van het Romeinse rijk.

Relatiebeheer