200 skeletten gevonden in Nieuwe Kerk in Delft

Bij een opgraving in de Delftse Nieuwe Kerk hebben archeologen tot nu toe ongeveer 200 skeletten gevonden. Vanwege de uitbreiding van de grafkelder van de Oranjes zijn ze daar al enkele maanden bezig met het doorzoeken van de grond.

"Inmiddels zijn er zo'n 150 echte graven gevonden. Daarnaast hebben we ook in zogenoemde 'knekelkuilen' botten gevonden, daar liggen vaak zo'n vier รก vijf personen bij elkaar", legt archeoloog Michael Bot uit bij Omroep West. "Dus we zitten nu op zo'n 200 mensen."

Nieuw hoofdstuk voor de kerk

Volgens Steven Jongma, de stadsarcheoloog van Delft, voegt het onderzoek een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van de kerk. "We ontdekken met name een verschil tussen de mensen die hier begraven liggen en de mensen die we eerder op het plein onder de grond vonden."

In de Middeleeuwen was de Markt namelijk een begraafplaats waar de arme Delftenaren werden begraven. Voor de rijken was er een plek in de kerk bij het altaar of het praalgraf. "Buiten lagen de mensen in goedkopere kisten, liggen ze dichter op elkaar begraven. Kortom, minder luxe. Daar zie je echt een verschil in." Ook in de staat van de lichamen zien de archeologen een verschil. Zo zijn de rijken relatief ouder geworden en hebben ze gezonder geleefd.

Bron: www.nos.nl

Bron: www.nos.nl

De doden namen geen giften of persoonlijke bezittingen mee in het graf. Dat maakt het moeilijker om te ontdekken uit welke tijd de begraven mensen komen en wie het precies waren. Uit archiefonderzoek weten de archeologen wel wie er waarschijnlijk in de grafkelders liggen. "Door de eeuwen heen hebben kerkmeesters bijgehouden wie waar begraven is", laat een woordvoerder van de Nieuwe Kerk weten. "Een graf werd gekocht door een familie en een aantal generaties gebruikt. Daardoor weten we goed welke persoon waar zou moeten liggen."

Ook wordt er dna-onderzoek gedaan. De archeologen hopen op die manier namen te koppelen aan de stoffelijke resten. "Dan wordt het extra interessant, dan kunnen we een beroep en een levensgeschiedenis koppelen aan de stad en aan fysieke kenmerken", zegt Jongma.

Ook deze maand wordt er nog onderzoek gedaan in de kerk. Een deel van de botten zal volgens de woordvoerder van de kerk daarna naar het archeologisch depot van de gemeente Delft gaan. Na verder onderzoek worden de skeletten herbegraven op een begraafplaats in Delft. Een ander deel gaat meteen naar een begraafplaats. Er is namelijk te weinig plek in de kerk om de skeletten terug te plaatsen.

Bron: www.nos.nl

Relatiebeheer