Les en lezingen door ADC-collega’s!

Deze week geven onze collega’s Karen de Vries en Wouter Roessing lezingen en colleges over archeologie.

Tradities, rituelen en afval: lezingenreeks Hunebedcentrum Borger

Morgen, 22 maart, zal de eerste lezing van Karen de Vries worden gegeven in het Hunebedcentrum in Borger. Zij zal in totaal drie lezingen verzorgen. Karen promoveerde vorig jaar november op haar onderzoek over norm en variatie in sociale groepen: of hoe we zichtbaar kunnen maken in al die archeologische gegevens hoe mensen zich associeerden met of juist onderscheidden van anderen. Dit ‘groepsgevoel’ komt, net als tegenwoordig, veelal tot uiting in materiële cultuur, in het afval wat we terugvinden, in de huizenbouw en in opzettelijke deposities.

Karen gaat dieper in op deze zaken, en ze zal meer vertellen over het belang van gedeelde normen en variaties in de archeologie. De lezingen zijn in samenwerking met de Provincie Drenthe, het wetenschappelijk fonds van de Drents Prehistorische Vereniging en het Hunebedcentrum Borger tot stand gekomen.

De lezingen van Karen vinden plaats op de dinsdagavonden:

22 maart (over huizenbouwtradities), 5 april (over afval) en 19 april (speciale deposities).

Wil je hierbij aanwezig zijn? Lees meer op de website van het Hunebedcentrum in Borger.

Archeologie in je eigen achtertuin: kindercolleges in Huis van Hilde

En op zondag 27 maart vertelt collega Wouter Roessingh over archeologie in je eigen achtertuin aan kinderen tussen 8 en 12 jaar. Het is een college waarbij de kinderen mee naar buiten worden genomen om voor één dag zelf archeoloog te zijn.

De collegereeks Archeologie in je eigen achtertuin is onderdeel van de Museumjeugduniversiteit waar Archeologiemuseum Huis van Hilde voor de tweede keer aan meedoet. Er zijn vijf actieve colleges verspreid over de maanden maart, april en mei 2022 waarbij kinderen leren over archeologie, vragen mogen stellen en praktisch bezig gaan met veldwerk en vondsten.

Komende zondag zullen de kinderen met Wouter Roessingh het veld in gaan waar ze leren welke materialen en instrumenten een archeoloog gebruikt, en waar ze zelf aan de slag mogen, o.a. met een metaaldetector. En wat doe je als je iets vindt? Dat leren ze allemaal bij dit kindercollege!

Wouter Roessingh vertelt de kinderen over archeologische vondsten

Helaas zijn alle colleges al vol. Hou dus de website van Huis van Hilde in de gaten voor nog meer leuke activiteiten over archeologie!

Relatiebeheer