Opgravingen grafveld Hilvarenbeek live te volgen!

In maart en april 2022 vinden op het terrein van de toekomstige woonwijk Gelderakkers II in Hilvarenbeek opgravingen plaats. Er is een goed bewaard grafveld uit de Vroege Middeleeuwen gevonden, dat vermoedelijk uit de 6e en 7e eeuw na Chr. dateert.

Op het opgravingsterrein is een 24 uurs bewakingscamera aanwezig waarop tevens een webcam is geïnstalleerd. Je kunt de opgravingen hier dus live volgen!

Een Merovingische begraafplaats

In 2010 werd in het plangebied al een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd, waarbij toen zes grafkuilen aan het licht kwamen van overledenen die in een kist waren begraven, en twee crematiegraven. De graven stammen uit de Merovingische tijd (ca. 450 - 725 na Chr.)

De proefsleuven met grafkuilen zijn in 2010 weer afgedekt om later volledig te worden opgegraven. Dat gebeurt de komende twee maanden. Er zijn inmiddels ruim 40 begravingen en enkele crematies aan het licht gekomen. Maar het grafveld is zeker groter. Waarschijnlijk liggen hier twee of drie generaties overledenen van enkele boerenfamilies begraven die hier zo’n 1500 tot 1400 jaar geleden woonden en het land bewerkten. Ook van de boerderijen hopen we sporen terug te vinden.

Binnen het grafveld zijn enkele zogenoemde kamergraven aanwezig, waarin de grafkist in een met planken beschoeide grotere 'ondergrondse kamer' werd geplaatst. De meeste graven zijn waarschijnlijk kistbegravingen, waarbij de kist in een uitgegraven grafkuil is geplaatst. De overledenen kregen vaak bijzondere persoonlijke bijgiften mee, zoals bij mannen krijgeruitrustingen met zwaarden, een lans en een schild. Vrouwen en kinderen werden regelmatig begraven met fraaie kralensnoeren, mantelspelden en hangers. Soms kreeg de overledene zelfs een gouden muntje mee in de mond voor de overtocht naar het rijk der voorvaderen. Dus de verwachtingen zijn hooggespannen!

Glazen buidelbeker gevonden tijdens de opgravingen in Hilvarenbeek

Kamergraf bestaande uit drie compartimenten

Reconstructie van een ‘Frankische’ man en vrouw met uitrusting en persoonlijke eigendommen, teruggevonden in hun graf in Wychen. Illustratie Mikko Kriek – BCL en Hazenberg Archeologie

Een mes en een lanspunt na restauratie, gevonden in een grafkuil tijdens het proefsleuvenonderzoek op de Gelderakkers in 2010. Foto: Restaura.

De archeologen van het ADC krijgen hulp van enkele studenten en vrijwilligers van de Heemkundekring Hilvarenbeek-Diessen en de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN), afdeling Midden-Brabant.

Hou deze website en de website van de gemeente Hilvarenbeek in de gaten voor het laatste nieuws over de opgraving. Eén tot twee keer per week wordt een rondleiding gegeven. Voor data en tijden zie de website van de gemeente Hilvarenbeek.

Relatiebeheer